MoM&e

'It takes a Village to raise a Child'

Aanmeten van borstschilden

Van belang is dat de kolf en borstschilden goed aangemeten zijn. De tepel moet precies in de tunnel van de trechter passen, zonder te klemmen, niet te groot en niet te klein.

  • Is de tunnel te groot, dan verdwijnt er teveel van de tepelhof in de tunnel, ervaar je schuring en wordt er geen goed vacuum opgebouwd.
  • Is de tunnel te klein, dan beschadigt de tepel, worden melkkanaaltjes afgeklemd en wordt de borst niet goed geleegd.

Sommige moeders kolven prima met een standaard borstschild maar sommigen hebben een kleinere of grotere maat nodig. Het kan ook zijn dat je eerst een bepaalde maat schild gebruikte maar dat je na verloop van tijd een andere maat wilt gebruiken. Hoe weet je of je die nodig hebt?

Het deel van het borstschild wat de maat bepaalt is de breedte van de tunnel. Als je aan het kolven bent, wordt de tepel in de tunnel getrokken en bouw je vacuum op.

Let op; tijdens het kolven zwelt de tepel enigszins op. Het is de bedoeling dat er zich nog wat vrije ruimte rond de tepel bevind. Het is NIET de bedoeling dat een groot deel tepelhof in de tunnel verdwijnt.

Een manier om te weten te komen of je de juiste maat borstschild hebt, is het gevoel dat je ervaart tijdens het kolven; bijvoorbeeld pijn, zelfs met een lage zuigkracht. Er zijn andere manieren om te weten te komen welke maat je nodig hebt.

Tepelmeter

Tepelmeter MayMom

  • Beweegt de tepel vrij in de tunnel van het borstschild?
  • Glijdt een groot deel van het tepelhof in de tunnel?
  • Heeft de tepel dezelfde vorm als voor het kolven?
  • Voelt de borst goed geleegd aan?

Personal fit hard borstschild

Tepelmaat bij een hard borstschild

Meet de diameter / doorsnede van jouw tepel (niet het tepelhof; alleen het stukje wat hard kan worden). Tel bij de uitkomst een extra 2 à 3mm. De tepel zal tijdens het kolven nog wat opzwellen.

Je weet nu bij benadering de maat voor een hard borstschild.

De tepel kan vrij bewegen in de tunnel en het tepelhof schuift niet meer dan 2 à 3mm de tunnel van het schild in.

Let op: Hoe leger de borsten raken des te meer ruimte zal de huid krijgen om op te rekken. Aan het einde van een kolfsessie zul je dus meer tepelhof in de tunnel van het schild zien dan aan het begin.

Klik hieronder per merk om te zien wat de mogelijkheden zijn om een hard schild te vergroten of te verkleinen.

Maat van een gehoekt borstschild

Wanneer je een gehoekt borstschild of Pumpin’Pal schild wilt gebruiken dan is niet de maat van de tepel en de tunnel van het schild van belang maar de hoek van de overgang van tunnel naar schild en de maat van jouw borst.

Bij een gehoekt borstschild zul je de tepel en tepelhof ver de tunnel in zien schuiven. Ook zal het tepelhof tegen de wand liggen.

Omdat het schild alleen aan de onderkant een hoek heeft en aan de bovenkant geleidelijk taps toeloopt, wordt de tepel en tepelhof anders belast.

Voornamelijk moeders met een ‘flexibele huid’ of 'elastische tepels' zullen meer comfort ervaren met een Pumpin’Pal schild tijdens de hele kolfsessie vergeleken met gebruik van standaard borstschilden die naar mate de kolfsessie vordert méér tepelhof naar binnentrekt.

3D silicone schilden Horigen

Maat bij een 3D borstschild

Bij een 3D borstschild lijkt de tepel en tepelhof te ‘plakken’ aan de tunnel van het schild. Let op: DIT HOORT ZO.

Het 3D schild omvat de tepel en tepelhof (zoals een baby dat doet) en zet vacuum om vervolgens compressie/druk toe te passen op de overgang van tepel naar tepelhof. Het 3D schild masseert zo de melk uit de borst.

Het silicone materiaal van het borstschild zorgt ervoor dat de huid van het tepelhof en de borst niet te ver in de tunnel kunnen schieten. Bij een borst met wat ‘flexibelere’ huid of 'elastische tepel' wordt de huid als het ware opgestropt om niet verder in de tunnel te kunnen schuiven.