Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over donormelk:

Staat je vraag er niet bij?

Welke vraag zou je hier nog meer beantwoordt willen zien? Stuur ons een email.

Moedermelkbank of MoedermelkNetwerk

Melk uit een moedermelkbank is vooralsnog alleen toegankelijk voor eigen patienten; dit zijn vroeggeborenen en/of zieke zuigelingen. Melk die je via MoM&e verkrijgt is alleen beschikbaar voor gezonde, op tijd geboren zuigelingen. Dit verschil heeft te maken met de screening van de donormelk.

Melk uitvragen - Ondersteuning

Om er voor te zorgen dat donormelk op de juiste plekken terecht komt, dien je als melkzoekende, een ondersteuning te hebben van een medewerker uit de gezondheidszorg. Hierbij valt te denken aan een arts, lactatiekundige of verloskundige. Zij  zullen in de eerste instantie jou helpen je eigen melkproductie op peil te brengen voordat je doorverwezen wordt om donormelk uit te vragen. Vul het aanmeldformulier op deze website in en klik op lid worden van de besloten groep.

Donor worden

Wanneer je een stabiele melkproductie hebt en zeker weet dat je melk over hebt voor een andere baby kan je jezelf laten opnemen in de databank/besloten FB groep van MoM&e. Lees op de pagina 'Donormelk' of je aan de voorwaarden voldoet, vul het aanmeldformulier op deze website in en klik op lid worden van de besloten groep.

Beschikbaarheid melk

Na screening van het aanmeldformulier geven we je toegang tot onze ‘besloten Facebookpagina ‘Donormelk gezocht/aangeboden NL & BE’. Je plaatst in de besloten groep een bericht. Naar aanleiding van de reacties die je ontvangt kan je contact opnemen met een moeder via een Persoonlijk Bericht om concrete afspraken te maken.

Vergoeding melk

Je ontvangt geen geldelijke vergoeding voor gedoneerde melk. Volgens richtlijnen van het Europees Parlement en de Raad vormen vrijwillige, onbetaalde melkdonaties een factor die kan bijdragen tot een hoog veiligheidsniveau van donormelk en dragen daarmee bij tot de bescherming van de volksgezondheid.

Leeftijd van de melk

Hoewel de samenstelling van moedermelk precies afgestemd is op de behoeften van je kindje en voortdurend veranderd tijdens de zoogperiode is donormelk altijd een betere optie dan kunstvoeding.

Medicatiegebruik donor

Ondanks het feit dat veel medicijnen toegestaan zijn tijdens de zoogperiode van je eigen kind is het niet wenselijk een ander kind van donormelk te voorzien met sporen van medicijnen erin. Deze uniforme maatregel geldt voor alle moedermelkbanken.

48 uur nadat je de laatste dosis medicatie hebt gebruikt, kan je weer melk doneren. Na een inenting met een levende entstof geldt een periode van 4 weken.

Bloedtest

Het is niet verplicht een bloedtest bij de donormoeder te laten afnemen.

MoM&e adviseert je wel een bloedtest te laten afnemen bij de donormoeder om zeker te weten dat de donormoeder de melk niet kan besmetten met ziekteverwekkers die zij onder de leden heeft.

Een aspirant donormoeder wordt pas getest na toestemming en in opdracht van de ontvangende partij.

Prenatale bloedtest

De tijd tussen een bloedtest in de zwangerschap en de zoogtijd is redelijk lang. Het is mogelijk dat een moedermelkdonor ondertussen besmet is geraakt met ziekteverwekkers. Er wordt een nieuwe bloedtest gedaan wanneer de ontvangende partij dat wenst. De kosten hier van zijn € 95,- en worden vergoedt door degene die de melk uitvraagt.

Welke bloedtesten

De bloedtest omvat een Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Syfilis (Lues), Cytomegalovirus (CMV) en transaminase screening.

Betaling bloedtest

De bloedtest moet betaald worden door degene die de melk gaat gebruiken. Betaling voor bloedtesten worden achteraf voldaan nadat bloeduitslagen door MoM&e zijn doorgegeven.

Kosten hiervoor zijn € 95,- per test en eenmalig € 25,- administratiekosten per donormelk aanvraag ongeacht het aantal donoren.

De bloedtest wordt in NL niet door de zorgverzekeraar vergoedt.

In België zal je eventueel 'remgeld' aan de donormoeder moeten vergoeden.

Pasteuriseren

Het is ALTIJD verstandig donormelk te pasteuriseren. Tijdens het kolven kunnen er altijd handbacterien op de melk overgedragen worden. Door het pasteuriseren van de melk worden handbacterien en andere meeste ziekteverwekkers geinactiveerd. MoM&e adviseert ALTIJD donormelk thuis te pasteuriseren door middel van simpele pasteurisatie methodes. Je vindt ze op de pagina: Pasteuriseren Moederrmelk - Donormelk

Kwaliteit bewerkte moedermelk - donormelk

Door moedermelk te koelen, vriezen, verwarmen of verhitten verander je de structuur van de eigenschappen die moedermelk bezit. Niet alle stoffen zijn bij dezelfde temperatuur stabiel; door alleen te koelen, te vriezen, te verwarmen of te verhitten zal moedermelk wat kwaliteit verliezen maar deze melk is ALTIJD beter dan kunstvoeding.

Lees hier verder over hoeveel 'bewerkte' moedermelk in kwaliteit verschilt van verse moedermelk - donormelk.

Hoeveelheid melk

In de praktijk worden er vaak meerdere donoren voor één vraagkind ingezet.

De hoeveelheid donormelk  een kindje gebruikt, ligt aan verschillende factoren: Hoe oud is het vraagkind? Hoeveel donormelk heeft het per dag nodig? Wat is de reden waarom de vraagmoeder zelf niet voldoende melk heeft?

Het is niet verplicht om een bepaalde hoeveelheid melk aan te bieden. Als donor mag je zelf bepalen hoeveel overschot je aanbiedt.

Vergoeding zakjes | bakjes

Wanneer je eigen flesjes of moedermelkbewaarzakjes hebt gebruikt, is het redelijk een vergoeding te vragen voor de gebruikte bewaarmaterialen. Je kunt ook overleggen om bewaarmaterialen zoals bekers of flesjes te laten retournerentegen betaling van 'statiegeld' .

MoM&e is niet aansprakelijk voor ongeretourneerde bewaarmaterialen. Maak onderling goede afspraken.

Zelf al n Donor gevonden?

Als je zelf al een moedermelkdonor gevonden hebt buiten het Netwerk om, kan je ons benaderen voor advies of bloedtesten. Wij weten de weg en helpen je graag vooruit.

Stuur ons een mail via: info@moedermelknetwerk.nl en laat de mogelijke donor ook een formulier invullen met als opmerking dat die specifiek aan jou wil doneren.

Donormelk via het Netwerk geschikt voor Moslims?

Wanneer je rekening wilt houden met melkbroederschap dan is het Moedermelk Netwerk zeker geschikt. Je kunt in de besloten groep aangeven welke eisen je aan donormelk stelt en in wiens melk je geinteresseerd bent. Je ontvangt dus nooit melk van een anonieme donor.

BSN Nummer | Rijksregister nr.

Op het aanmeldformulier vragen we je om jouw BSN nummer of Rijksregisternummer. Deze gegevens hebben we nodig voor het lab wanneer er opdracht tot een bloedtest gegeven wordt.

Bovenstaande gegevens mogen ook aan ons doorgegeven worden ten tijde van de opdracht tot bloedtest.

Voor nu vul je dan 10 x een 0 in.

Geen Facebook Account

Helaas is het aanbieden of uitvragen van donormelk alleen mogelijk via onze besloten Facebookpagina. Het aantal gebruikers en aanbieders van donormelk is inmiddels zo groot dat MoM&e niet meer persoonlijk matched.

In uitzonderlijke situaties kunnen wij uit jouw naam, tegen betaling, melk aanbieden in de besloten FB groep. Je kunt deze kosten terug vragen aan degene die jouw melk overneemt. Neem vooraf contact met ons op.

Wanneer wij voor jou een bericht moeten plaatsen om melk aan te bieden, betaal je €25 administratiekosten.