Marmet techniek 

kolven met de handen

Kolven met de Hand

Kolven van moedermelk met de hand is een handigheidje en simpel te doen.  Je kunt het overal doen en hebt er weinig voor nodig; dit heet de Marmet techniek.

 

Het grote voordeel van met de hand kolven is dat de borst gestimuleerd wordt door de handen wat weer een positief effect heeft op het toeschieten van de melk. Verder heb je meer controle over het kolven op zich; jij bepaalt de druk en de snelheid die je prettig vindt.

 

Zo doe je het:

Plaats  je duim aan de bovenkant van je tepel, de wijsvinger en middelvinger aan de onderkant van je tepel ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof.

Dit kan tussen de 2,5  en  4 cm vanaf de tepel zijn. Niet alle borsten en tepelhoven zijn bij vrouwen van dezelfde maat.

Let op: kolf NIET met de volle hand maar met je vingertoppen!

 

  • Plaats de duim aan de bovenzijde van de borst. De rest van je vingers leg je onder je borst om deze te ondersteunen.
  • Zorg ervoor dat de duim en wijsvinger / middelvinger samen een C vormen.
  • Druk duim en wijsvinger naar de borstkas en rol dan naar voren.
  • Deze beweging blijf je steeds herhalen: plaatsen, drukken, naar voren rollen, plaatsen, drukken, naar voren rollen, etc.

 

Je kunt de melk opvangen in een schoon flesje of kommetje.

Voorkom dat je in je borst knijpt, dit kan nl. kneuzing van het borstweefsel veroorzaken.

Laat je handen niet over de borst glijden, dit kan pijnlijk zijn.

Trekken aan de tepel kan weefselbeschadiging veroorzaken.

Colostrum kolven

 

Vang colostrum op in een klein ondiep bakje of medicijncupje. Trek de gekolfde colostrum op met een steriel pipetje of spuitje. Je kunt de colostrum met het pipetje, spuitje of lepeltje aan je kindje geven.

 

Colostrum is erg stroperig en de hoeveelheden zijn vaak weinig. Het is niet verstandig colostrum met een kolf te verzamelen omdat het aan de wanden van borstschilden en flessen blijft hangen; je houdt op die manier weinig over.