MoM&e

'It takes a Village to raise a Child'

Wat is donormelk?

Donormelk is gekolfde melk van een andere moeder.

WHO en Unicef geven de voorkeur aan een minimum van een half jaar uitsluitend moedermelk voor jouw baby.

Als een baby niet aan de borst van de eigen moeder gevoedt kan worden, geeft men de voorkeur aan gekolfde melk van de eigen moeder. De volgende optie is donormelk en indien dit niet voorradig is, geniet kunstvoeding als babyvoeding de voorkeur.

In Nederland & Belgie brengen MoM&e en Borstvoeding Aardig vraagmoeders en donormoeders bij elkaar en geven zij een handleiding om moedermelk veilig te delen. Wanneer je teveel of te weinig moedermelk hebt, kan je aan onze besloten Facebook groep deelnemen. Vraagmoeders en moedermelkdonoren kunnen elkaar in deze groep ontmoeten, een oproep plaatsen en via een persoonlijk bericht afspraken maken met elkaar . Ook medewerkers uit de gezondheidszorg zijn van harte welkom om van de databank van het MoM&e gebruik te maken. NB: zonder aanmeldformulier kunnen we je niet tot onze besloten FB groep toelaten.

Omdat je via donormelk bepaalde ziekten op een baby kan overbrengen, ontvangt de donormoeder een anamnese en kan het MoM&e, op aanvraag van de ontvangende moeder, een bloedtest regelen bij ons laboratorium. De moeder die de donormelk ontvangt, zorgt voor het transport van de moedermelk en vergoedt de bewaarmaterialen. Protocollen hoe de melk behandeld moet worden vind je hier .

.

Te weinig moedermelk

Soms zijn er situaties waarin je jouw baby niet zelf kunt voeden terwijl je toch wilt dat je baby moedermelk krijgt. Op dat moment kan donormelk een uitkomst zijn.

Sinds 2011 is de Nederlandse Moedermelkbank heropend. De Moedermelk Bank bevindt zich in het VUmc te Amsterdam. Aanvankelijk werd donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank alleen aan te vroeg geboren kinderen gegeven die meededen aan de Early Nutrition Study . Vanaf 4 november 2015 krijgen in het VUmc Amsterdam alle premature kinderen waarvan de moeder zelf niet (genoeg) kan kolven standaard donormelk . Gezonde, op tijd geboren kinderen komen NIET in aanmerking om donormelk via de Nederlandse Moedermelkbank te ontvangen.

Voor gezonde, op tijd geboren kinderen is er een databank opgericht: een Netwerk van moeders die graag voor je willen kolven en zo een uitkomst bieden.

Te veel moedermelk

Wanneer je te veel moedermelk hebt, kan je jezelf opgeven bij de Nederlandse Moedermelkbank of bij MoM&e om jouw melk te doneren.

Wanneer je jouw melk ter beschikking wilt stellen aan premature baby’s kan je jezelf aanmelden bij de Nederlandse Moedermelkbank. Zij nemen alleen melk in wanneer je vóóraf gescreend en getest bent. Zij nemen géén vooraf gekolfde moedermelkvoorraden over.

Bij het MoM&e mag je een vooraf gekolfde voorraad moedermelk aanbieden. Bij MoM&e wordt een moedermelkdonor achteraf gescreend en getest.

Heb je Lactatiekundige hulp nodig?

Gaat het voeden van jouw baby niet zoals je verwacht? MoM&e is IBCLC gecertificeerd. Neem contact met ons op als je graag extra hulp wilt.

Ontvangen van donormelk

Je kunt donormelk ontvangen als je:

 • medicatie gebruikt die niet samengaat met het voeden.
 • te weinig klierweefsel hebt om volledig te voeden.
 • een borstoperatie hebt ondergaan.
 • Niet voldoende melk kunt kolven om jouw baby te voeden.

Of als jouw baby:

 • bijvoeding nodig heeft.
 • geadopteerd is.
 • prematuur is.
 • groeiachterstanden heeft (failure to thrive).
 • een onvermogen heeft bepaalde voedingsstoffen op te nemen (malabsorptie).
 • een voedselintolerantie heeft.
 • nieruitval heeft (renal failure).
 • aangeboren metabolische afwijkingen heeft.
 • ontstekingen/ziekten en afwijkingen van het maag/darmkanaal heeft.
 • vermoedelijk allergisch is.
 • preventief moedermelk tegen Necrotiserende Enterocolitis nodig heeft.
 • preventief moedermelk tegen ziekte van Crohn nodig heeft.

Moedermelk kan ook uitgevraagd worden ter ondersteuning van bepaalde therapieen (bijvoorbeeld tijdens en na Chemotherapie of Crohn)

N.B. Alle aanvragen moeten ondersteund worden door een medewerker uit de gezondheidszorg zoals bijvoorbeeld een huisarts, verloskundige, kinderarts, consultatieburo arts.

Neem contact op met MoM&e wanneer je twijfelt of je in aanmerking komt donormelk te ontvangen.

Doneren van moedermelk

Je komt altijd in aanmerking om een screeningsformulier in te vullen als je:

 • een stabiele melkproductie hebt.
 • niet rookt.
 • geen alcohol gebruikt op regelmatige basis.
 • geen medicatie gebruikt op regelmatige basis.
 • geen recreatieve drugs gebruikt.

Moeders die een bepaald dieet houden (bijvoorbeeld een koemelk eiwit-vrij) en moeders wiens kindje prematuur geboren is, worden van harte uitgenodigd te doneren.

Je mag definitief geen melk doneren als je:

 • tot een HIV risico groep behoort.
 • tot een Jacob-Creuzfeld risico groep behoort.
 • positief getest wordt op HIV, Hepatitis B/C of Lues.

Je mag tijdelijk geen melk doneren als je:

 • acuut ziek wordt en koorts hebt.
 • jij of iemand in jouw gezin uitslag krijgt dat lijkt op een virusinfectie wat gepaard gaat met koorts (Neem contact met ons op bij twijfel).
 • wanneer je gastroenteritis of mastitis hebt.
 • een huidaandoening hebt zoals candida of herpes.
 • ingeent wordt met een levende entstof (4 weken na inenting kun je weer doneren).
 • medicijnen gaat gebruiken (24 tot 48 uur na laatste inname kun je weer doneren).
 • bloedtransfusie of orgaantransplantatie hebt ontvangen (na 6 maanden kun je weer doneren).

Is er melk beschikbaar?

Je zoekt of biedt zelf donormelk aan via onze Besloten Facebook Community. Hoe dit werkt lees je in het vastgezette bericht bovenaan de besloten FB pagina.

Om toegang te krijgen tot de besloten FB Community vul je eerst een aanmeldformulier in!

Meest gestelde vragen

Welke vraag zou je hier nog meer beantwoordt willen zien? Stuur ons een email

Bank of Netwerk

Melk uit een moedermelkbank is vooralsnog alleen toegankelijk voor eigen patienten. Dit zijn vroeggeborenen en/of zieke zuigelingen. Melk die je via MoM&e verkrijgt is alleen beschikbaar voor gezonde, op tijd geboren zuigelingen. Dit verschil heeft te maken met de screening van de donormelk.

Donor worden

Wanneer je een stabiele melkproductie hebt en zeker weet dat je melk over hebt voor een andere baby kan je jezelf laten opnemen in de databank/besloten FB groep van MoM&e.

Ondersteuning

Om misbruik te voorkomen dien je, als melkzoekende, een ondersteuning te hebben van een medewerker uit de gezondheidszorg. Hierbij valt te denken aan een arts, lactatiekundige of verloskundige.

België

MoM&e werkt samen met Borstvoeding Aardig. Ook als je in Belgie woont ben je van harte welkom om jezelf op te geven om te doneren of om moedermelk uit te vragen.

Voor Belgie gelden er andere betalingsregels betreffende de bloedtest. Zie 'betaling bloedtest'.

Beschikbaarheid melk

Na screening van het aanmeldformulier geven we je toegang tot onze ‘besloten Facebookpagina ‘Donormelk gezocht/aangeboden NL & Belgie’. Je plaatst in de besloten groep een bericht. Naar aanleiding van de reacties die je ontvangt kan je contact opnemen met een moeder via een Persoonlijk Bericht om concrete afspraken te maken.

Vergoeding melk

Je ontvangt geen geldelijke vergoeding voor gedoneerde melk. Volgens richtlijnen van het Europees Parlement en de Raad vormen vrijwillige, onbetaalde melkdonaties een factor die kan bijdragen tot een hoog veiligheidsniveau van donormelk en dragen daarmee bij tot de bescherming van de volksgezondheid.


Leeftijd van de melk

Hoewel de samenstelling van moedermelk precies afgestemd is op de behoeften van je kindje en voortdurend veranderd tijdens de zoogperiode is donormelk altijd een betere optie dan kunstvoeding.

Medicatie

Ondanks het feit dat veel medicijnen toegestaan zijn tijdens de zoogperiode van je eigen kind is het niet wenselijk een ander kind van donormelk te voorzien met sporen van medicijnen erin. Deze maatregel geldt voor alle moedermelkbanken.

48 uur nadat je de laatste dosis medicatie hebt gebruikt, kan je weer melk doneren. Na een inenting met een levende entstof geldt een periode van 4 weken.

Bloedtest

Het is niet verplicht een bloedtest bij de donormoeder te laten afnemen. MoM&e adviseert je wel een bloedtest te laten afnemen bij de donormoeder om zeker te weten dat de donormoeder de melk niet kan besmetten met ziekteverwekkers die zij onder de leden heeft.

Een aspirant donormoeder wordt pas getest na toestemming en opdracht van de ontvangende partij.

Prenatale bloedtest

De tijd tussen een bloedtest in de zwangerschap en de zoogtijd is redelijk lang. Het is mogelijk dat een moedermelkdonor ondertussen besmet is geraakt met ziekteverwekkers. Er wordt een nieuwe bloedtest gedaan wanneer de ontvangende partij dat wenst. De kosten hier van zijn € 95,- en worden vergoedt door degene die de melk uitvraagt.

Welke bloedtesten

De bloedtest omvat een Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Syfilis (Lues), Cytomegalovirus (CMV) en transaminase screening.

Betaling bloedtest

De bloedtest moet betaald worden door degene die de melk gaat gebruiken. Betaling voor bloedtesten worden achteraf voldaan nadat bloeduitslagen door MoM&e zijn doorgegeven.

Kosten hiervoor zijn € 95,- per test en eenmalig € 25,- administratiekosten per donormelk aanvraag ongeacht het aantal donoren.

De bloedtest wordt in NL niet door de zorgverzekeraar vergoedt. In België zal je eventueel 'remgeld' aan de donormoeder moeten vergoeden.

Pasteuriseren

Het is ALTIJD verstandig donormelk te pasteuriseren. Tijdens het kolven kunnen er altijd handbacterien op de melk overgedragen worden. Door het pasteuriseren van de melk worden handbacterien en andere meeste ziekteverwekkers geinactiveerd. MoM&e adviseert ALTIJD donormelk thuis te pasteuriseren door middel van simpele pasteurisatie methodes. Je vindt ze op de pagina: Protocol Donormelk

Hoeveelheid melk

In de praktijk worden er vaak meerdere donoren voor één vraagkind ingezet.

De hoeveelheid melk ligt aan verschillende factoren: Hoe oud is het vraagkind? Hoeveel donormelk heeft het per dag nodig? Wat is de reden waarom de vraagmoeder zelf niet voldoende melk heeft?

Het is niet verplicht om een bepaalde hoeveelheid melk aan te bieden. Als donor mag je zelf bepalen hoeveel overschot je aanbiedt.

Vergoeding zakjes|bakjes

Wanneer je eigen flesjes of moedermelkbewaarzakjes hebt gebruikt, is het redelijk een vergoeding te vragen voor de gebruikte bewaarmaterialen. Je kunt ook overleggen om bewaarmaterialen zoals bekers of flesjes te laten retournerentegen betaling van 'statiegeld' .

MoM&e is niet aansprakelijk voor ongeretourneerde bewaarmaterialen. Maak onderling goede afspraken.

Zelf al n Donor gevonden?

Als je zelf al een moedermelk donor gevonden hebt buiten het Netwerk om, kan je ons benaderen voor advies of bloedtesten. Wij weten de weg en helpen je graag vooruit.

Stuur ons een mail via: info@moedermelknetwerk.nl

Donormelk via het Netwerk geschikt voor Moslims?

Wanneer je rekening wilt houden met melkbroederschap dan is het Moedermelk Netwerk zeker geschikt. Je kunt in de besloten groep aangeven in wiens melk je geinteresseerd bent en je ontvangt dus nooit melk van een anonieme donor.

BSN Nummer | Rijksregister nr.

Op het aanmeldformulier vragen we je om jouw BSN nummer of Rijksregisternummer. Deze gegevens hebben we nodig voor het lab wanneer er opdracht tot een bloedtest gegeven wordt. Bovenstaande gegevens mogen ook aan ons doorgegeven worden ten tijde van de opdracht tot bloedtest.

Voor nu vul je dan 10 x een 0 in.

Geen Facebook Account

Helaas is het aanbieden of uitvragen van donormelk alleen mogelijk via onze besloten Facebookpagina. Het aantal gebruikers en aanbieders van donormelk is inmiddels zo groot dat MoM&e niet meer persoonlijk matched.

In uitzonderlijke situaties kunnen wij uit jouw naam, tegen betaling, melk aanbieden in de besloten FB groep. Neem vooraf contact met ons op.

Wanneer wij voor jou een bericht moeten plaatsen om melk aan te bieden, betaal je € 19,- administratiekosten.