Protocol kolven, pasteuriseren en bewaren van moedermelk
Lees het protocol hoe donormelk te behandelen goed door. We gaan er van uit dat wanneer je via MoM&e doneert je deze richtlijnen ook in acht neemt.
'It takes a Village to raise a Child'
Lees het protocol hoe donormelk te behandelen goed door. We gaan er van uit dat wanneer je via MoM&e doneert je deze richtlijnen ook in acht neemt.
Huishoudelijke hygiene
Niet alleen persoonlijke hygiene is belangrijk maar ook jouw huishoudelijke hygiene.
Een groot voordeel van melk doneren of ontvangen via het Moedermelk Netwerk is dat je elkaar ontmoet. Houd er rekening mee dat wanneer je iemand in jouw huis ontvangt om melk op te halen, ze je wellicht beoordelen op jouw huishoudelijke hygiene en af willen zien van het gebruik van jouw melk.
Het pasteuriseren van moedermelk wordt meestal door de ontvangende partij gedaan om handbacterien / virussen en schimmels, die de melk tijdens het kolven besmet kunnen hebben, te inactiveren.
Dit is vooral belangrijk wanneer je geen bloedtest hebt van de moedermelkdonor. Het Moedermelk Netwerk adviseert donormelk ALTIJD te pasteuriseren.
Soms kan het zijn dat ontdooide moedermelk stinkt en/of zepig ruikt. Je zou denken dat de ontdooide moedermelk niet meer bruikbaar is omdat het ‘rot’ ruikt. Vetontbindende enzymen in de moedermelk die jouw baby bij het verteringsproces helpen, kunnen al geactiveerd zijn en de melk doen stinken. Wanneer baby de melk nog gewoon graag lust is de moedermelk bruikbaar. Als de geur van de hoge vetontbinding onsmakelijk is, kan je de donormama vragen of ze de gekolfde melk vóór het invriezen wil pasteuriseren. Pasteurisatie voor invriezen helpt het vetverteringsproces te remmen.
Elk bewerkingsproces dat moedermelk ondergaat, zorgt ervoor dat voedingsstoffen in de melk veranderen. Dit kan dus koelen, vriezen of verwarmen betekenen. Niet alle stoffen in moedermelk zijn stabiel bij dezelfde temperatuur. Het spreekt voor zich dat bewerkte moedermelk altijd nog méér lichaamseigen is dan kunstvoeding (=bewerkte koemelk)
Onderstaand lees je 2 pasteurisatieprocessen die je thuis makkelijk kunt toepassen op vers gekolfde of ontdooide moedermelk.
N.B. Gekolfde, ontdooide en daarna gepasteuriseerde moedermelk mag terug ingevroren worden omdat pasteuriseren een bewerkingsproces is.
VÓÓR HET PASTEURISEN, CONTROLEER JE GLAZEN FLESSEN ALTIJD OP HAARSCHEURTJES OF ONEFFENHEDEN IVM KLAPPEN VAN GLAS.
N.B. Gekolfde, ontdooide en daarna gepasteuriseerde moedermelk mag terug ingevroren worden omdat pasteuriseren een bewerkingsproces is.
VÓÓR HET PASTEURISEN, CONTROLEER JE GLAZEN FLESSEN ALTIJD OP HAARSCHEURTJES OF ONEFFENHEDEN IVM KLAPPEN VAN GLAS.
Vers gepasteuriseerde moedermelk en ontdooide gepasteuriseerde moedermelk kan in de koelkast op 4˚C bewaard worden en moet binnen 24 uur verbruikt worden.
Ontdooi melk altijd langzaam in de koelkast.
Verwarm te voeden melk tot maximaal 35˚C, zwenk de melk zodat alle melk in de fles dezelfde temperatuur heeft.
Gooi restjes melk weg wanneer baby niet alles opgedronken heeft.
Flessen gekolfde en gekoelde melk worden rechtopstaand vervoerd in een isolatietas of koelbox. Tussen de flessen worden koelelementen geplaatst. De koelketting mag niet verbroken worden. Wanneer de flessen gekolfde melk bevroren zijn, fungeren de bevroren flessen als hun eigen koelelement en is een isolatietas of koelbox voldoende.