Hoeveel melk in een fles?

Hoeveel melk drinkt baby uit een fles en mag je gekolfde melk, donormelk en kunstvoeding mengen?

 

Als je jouw kindje niet live aan de borst kunt voeden maar met een flesje, hoeveel melk moet er dan in de fles?

Deze vraag wordt ons tijdens elk kolfconsult wel gevraagd. Je hebt gekolfde melk maar hoe nu verder? Wat is de precieze portionering als je gaat flesvoeden? Mag je een combi van gekolfde melk, donormelk of kunstvoeding maken? Mag je donormelk mengen met gekolfde melk van de eigen moeder? Mag je kunstvoeding mengen met gekolfde melk?

 

Als je alleen kunstvoeding gaat geven is het redelijk makkelijk. De producent van de kunstvoeding zal op de verpakking voorschrijven hoeveel en hoe jde de babymelk moet aanmaken. Op zich is het handig dat er een 'gebruiksaanwijzing' op de verpakking staat maar ook bij kunstvoeding is het aan te bevelen om onderstaande rekensom toe te passen.

 

Mengen van gekolfde melk, donormelk en kunstvoeding.

Om meteen antwoord te geven op de vraag 'mag je verschillende melksoorten (gekolfd, donor of KV) mengen'?

'Ja, je mag melkjes mengen. Maar...'

 

 • Drinkt je kindje het flesje vaak (nog) niet leeg? Dan zou je beter eerst moedermelk kunnen geven en daarna de bijjvoedingsmelk.
 • Als je nog niet zeker bent of je kindje gevoelig is voor bepaalde allergenen is het verstandig om eerst de verschillende melkjes te introduceren. Is er geen sprake van overgevoeligheid? Dan kan je de gekolfde moedermelk, donormelk en/of kunstvoeding goed mengen.
 • Kunstvoeding en (gekolfde) moedermelk mag gemengd worden maar je mag kunstvoesingspoeder nooit aanlengen met gekolfde melk. Eerst maak je een hoeveelheid poeder aan met water en daarna meng je de 2 melkjes door elkaar tot je de gewenste aantal milliliters hebt.

 

Ook al heb je het idee dat je zelf maar weinig melk produceert, is dat geen reden om te stoppen met jouw eigen melk te geven. Elke hoeveelheid eigen melk, ook al aangevuld met donormelk of kunstvoeding, is het beste voor jouw kindje.

 

Wat zegt de wetenschap?

Wat gebeurt er als je verschillende melk mengt?

 • Het mengen van donormelk met jouw eigen melk zorgt er voor dat de gemengde melk meer op jouw eigen melk gaat lijken dan op de melk van de andere moeder. Het 'microbioom' van jouw melk wordt overgenomen door de toegvoegde melk. 1,2.

 • Wanneer je 10 to 30% van jouw eigen melk mengt met donormelk en 4 uur lang op een constante temperatuur van 37 graden laat staan dan krijg je het beste resultaat en lijkt het mengsel qua microbioom met meeste op jouw eigen melk. 1,2.

 • Bovenstaande insinueert dat je moedermelk dus langer dan 6 uur veilig op kamertemperatuur kunt gebruiken. Hierop volgt een aanvullend artikel. 4,5.

 

Hoeveel melk doe je in de fles voor baby? Hoeveel melk drinkt een baby?

 

Colostrum en overgangsmelk

De eerste melk die na de geboorte van je baby komt, heet colostrum. De hoeveelheid colostrum die een moeder aanmaakt, begint klein maar wordt in de loop van de eerste week na de geboorte steeds meer in hoeveelheid en heet dan 'overgangsmelk'.

De baby drinkt maar kleine hoeveelheden colostrum en overgangsmelk 3. Het is geen enkel probleem dat baby maar kleine hoeveelheden drinkt aangezien de pasgeboren baby vaak 12 keer per 24u wil drinken.

 

1 - 24u     (dag 1)     2 à 10ml per voeding

24 - 48u (dag 2)     5 à 15ml per voeding

48 - 72u (dag 3)   15 à 30ml per voeding

72 - 96u (dag 4)  30 à 60ml per voeding

 

Andere onderzoeken geven aan dat 20ml per uur voeding een normale hoeveelheid is voor een pasgeborene. De maaginhoud van baby, de slaapcyclus van ongeveer 50 minuten en de doorlooptijd van moedermelk (1 uur) suggereren dat de natuur dit zo bedacht heeft 8.

 

Overgangsmelk en 'rijpe moedermelk'

Ergens in de eerste week na de geboorte, als de progesteronspiegel een flinke daling heeft ondergaan, zal jouw lichaam grotere hoeveelheden melk gaan aanmaken en gaat baby ook grotere hoeveelheden kunnen drinken.

Vanaf dit moment zal je de 'rekensom' gebruiken om te bepalen hoeveel gekolfde melk je per voeding in een fles geeft. (Uiteraard heeft het aantal ml's wat je aan baby via een flesje zou bijvoeden ook te maken met het percentage gewichtsverlies wat baby heeft. Dit is een uitzonderlijke en persoonlijke situatie die persoonlijke begeleiding behoeft.)

Als je de rekensom gaat gebruiken dan zijn er een aantal aandachtspunten:

 

De 'hoeveel melk in een fles rekensom' geeft je een gemiddelde. Het kan dus best zijjn dat jouw kindje meer of minder wilt/moet drinken om op de verwachtte gewichtscurve te blijven. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer of minder voedsel nodig dan anderen 6. Door jouw baby regelmatig te wegen en dit gewicht in een groeicurve te plaatsen, weet je of baby genoeg melk drinkt. Te veel of te weinig melk zal een verandering op de curve laten zien. Meten is weten.

Let op dat je een flessenspeen gebruikt met een zo'n klein mogelijk gaatje zodat baby niet te snel drinkt en ook de zuigbehoefte kan voldoen. Het lichaam heeft tid nodig om aan te geven dat het voldaan / verzadigd is. Las tijdens het flesvoeden pauzes in 7.

 

Het gemiddelde gewicht van een pasgeboren baby is 3kg. Na een dag of 4 kan jouw kindje een hoeveelheid tussen de 30 à 60ml. verwerken en is de algemene rekensom toepasbaar.

De hoeveelheid melk die een baby drinkt is afhankelijk van de leeftijd, gewicht en het aantal voedingen per 24u. De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naar mate de baby ouder wordt.

 

Berekening melk in een fles.

Je berekent de hoeveelheid melk als volgt:

 • De leeftijd van baby bepaald het startgetal.
 • Het startgetal vermenigvuldig je met het gewicht van baby.
 • Je hebt nu een gemiddelde hoeveelheid die baby in 24u wilt drinken.
 • Deel de hoeveelheid door het aantal voedingen per 24u.

 

1e mnd:    150ml x kg gewicht : aantal voedingen/24u

2e mnd:   140ml x kg gewicht : aantal voedingen/24u

3e mnd:   130ml x kg gewicht : aantal voedingen/24u

4e mnd:   120ml x kg gewicht : aantal voedingen/24u

5e mnd:    110ml x kg gewicht : aantal voedingen/24u

6e mnd:   100ml x kg gewicht : aantal voedingen/24u

 

Rekenvoorbeeld:

Je kindje is 3 weken oud en weegt 3300gr (=3.3kg) en eet elke 3u.

1e maand = 150

150 x 3.3 = 495 per 24u

495 delen door 8 voedingen = 62ml in een fles

 

Je kindje is 4 maanden oud en weegt 6500gr (=6.5kg) en eet elke 4u.

4e maand = 120

120 x 6.5 = 780ml per 24u

780 delen door 6 voedingen = 130ml in een fles

 

Referenties:

 1. Frozen Mother's Own Milk Can Be Used Effectively to Personalize Donor Human Milk. Monica F Torrez Lamberti , Natalie A Harrison, Marion M Bendixen, Evon M DeBose-Scarlett, Sharon C Thompson , Josef Neu, Leslie Ann Parker , Graciela L Lorca
 2. Personalization of the Microbiota of Donor Human Milk with Mother's Own Milk. Nicole T Cacho, Natalie A Harrison, Leslie A Parker, Kaylie A Padgett, Dominick J Lemas, Guillermo E Marcial, Nan Li, Laura E Carr, Josef Neu, Graciela L Lorca
 3. Riordan
 4. Handling and storage of expressed human milk: should the current clinical guidelines be revised? Diana Wittendorp, PhD
 5. Moedermelk bewaren. Gonneke van Veldhuizen-Staas, ibclc
 6. Hoeveel moedermelk drinkt een kind per etmaal? Borstvoeding.com
 7. Therapeutisch flesvoeden. Borstvoeding.com
 8. Neonatal stomach volume and physiology suggest feeding at 1-h intervals. Nils J Bergman