MoM&e

'It takes a Village to raise a Child'

Borstcompressie Stap voor Stap

Bij een studie naar het effect van gelijktijdige borstmassage en kolven concludeerde men dat moeders een 40 tot 50 procent hogere melkopbrengst hadden tijdens het kolven met borstmassage in tegenstelling tot kolven zonder borstmassage. (bron: A randomized controlled trial to compare methods of milk expression after preterm delivery E Jones, P Dimmock, and S Spencer)

Een andere populaire techniek om de melkopbrengst te verhogen, heet borstcompressie. De volheid van de borst zorgt voor een hoge druk aan de binnenzijde en stimuleert de TSR zodat er een snelle melkstroom is. Wanneer de borst leger raakt, neemt ook de snelheid van de melkstroom af. Wanneer je op dat moment borstcompressie toepast, vergroot je de druk binnenin de melkkanaaltjes.  Extra melk die wordt gedronken of gekolft tijdens compressie of massage zorgt voor een verhoging van de melkproductie omdat hoe leger de borst raakt des te harder ze werkt om weer melk aan te maken.

Redenen om borstcompressie toe te passen zijn legio:

  • Langzame melkstroom
  • Verminderde toeschietreflex
  • Bemoeilijkte drinktechniek van de baby
  • Verhogen van de melkproductie

1.

Neem de baby in een rugby-/bakerhouding, doorgeschoven rugby-/bakerhouding of neem een liggende houding aan op je zij.

Op deze manier heb je 1 hand goed vrij en goed zicht.


2.

Omvat de borst met de duim aan de ene kant van de borst en de vingers aan de andere kant van de borst in een C of een U greep. Of je een C of U maakt, ligt aan de richting van jouw baby's mond. Je vormt de tepel voor alsof je een hamburger platdrukt om te eten.

Zet aan de kant van de neus van baby iets meer druk zodat de tepel richting het verhemelte van baby wijst.


3.

Leg de baby aan de borst alsof hij of zij een appel eet. Het kinnetje van baby is dichtbij de borst. Dus eerst de onderkaak en dan de bovenkaak tijdens het aanhappen.


Een diepe hap, zodat de tepel ver in de mond van baby komt, bereik je met de Nipple Flip.

4.

De baby gaat nu korte en oppervlakkige zuigbewegingen maken om de melk toe te laten schieten. Wanneer de melk toeschiet dan maakt de baby lange, diepe zuigbewegingen.

Let op het slikken van de baby. De melk stroomt snel wanneer de baby drinkt met een open-pauze-sluit type zuigen. Open-pauze-sluit is 1 zuigbeweging; tijdens deze pauze stroomt er melk in de mond voordat de baby slikt. (Let maar eens op als je zelf drinkt; je laat eerst het drinken in de mond lopen en maakt daarna een slikbeweging)

5.

Als de baby sabbelt of niet meer actief drinkt met het open-pauze-sluit type zuigen, comprimeer je de borst voorzichtig maar stevig (niet zo hard dat het pijn doet).

Probeer geen druk in de buurt van de tepelhof te geven (het deel van de borst de baby's mond). Het verandert de vorm van de tepel en tepelhof in de mond van de baby.

Zodra je de borst compressie geeft zal de melk gaan stromen en na een paar tellen zie je de baby gaan drinken. Soms kan het zijn dat de melk weer gaat stromen zodra je de druk op de borst opheft.

Als de baby weer begint te zuigen, gaat hij weer drinken met het open-pauze-sluit type zuigen. Zo niet, dan draai je de positie van je hand comprimeer je een ander deel van het borstklierweefsel.

6.

Ga door met de borstcompressie totdat de baby stopt met drinken. Als de baby meer wil drinken, dan kan je de andere borst aanbieden en het proces herhalen en wisselvoeden.7.

Als je compressie gaat gebruiken tijden het koven, let dan op de straaltjes melk. Zodra de melk gaat druppen, gebruik je compressie. Tijdens het dubbelzijdig kolven is het handig als je een handsfree kolf set of handsfree kolf-BH gebruikt.

Kolffoto: Borstvoeding.aardig.be